TARTALOM
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

Forrás:

http://www.szakero.uw.hu

8 tipp a lakás energiatakarékos fűtéséhez, melegvízellátásához

1. tipp: a szobatermosztát cseréjeAmennyiben hagyományos, analóg szobatermosztát vezérli a fűtést, célszerű azt korszerű típusra kicserélni. A hagyományos szobatermosztátok kapcsolási intervalluma általában 4-5 °C, amely eredményeképpen állandó a túl-, vagy az alulfűtés. A modern termosztátok kapcsolása 0,2 °C-on belül következik be, így elmarad az állandó hőingadozás. Ezek a szobatermosztátok ezenkívül arra is képesek, hogy érzékeljék a hőmérsékletnövekedés sebességét, így a beállított hőmérséklet elérése előtt leveszi a fűtést, ha nagy a fűtési rendszer hőtehetlensége.2. tipp: a szobatermosztát megfelelő elhelyezése

Fontos a termosztát megfelelő helyének kiválasztása. A leggyakrabban használt helyiségben célszerű elhelyezni, ez általában a nappali. Ne tegye ajtó, ablak mellé, vagy a fűtőtest közelébe. Ne legyen a termosztát közvetlen hő- vagy hideghatásnak kitéve.

Néhány termosztát típus kiegészíthető rádióadóval is, ekkor a szobatermosztát a lakáson belül bárhol elhelyezhető. Így fúrás-faragás vezetékelés nélkül, szabadon ki lehet kísérletezni a termosztát megfelelő helyét.3. tipp: a szobatermosztát helyes programozása

A modern szobatermosztátok segítségével a fűtés be- és kikapcsolását napi, heti, vagy még nagyobb időbontásban lehet programozni. Termosztáttól függően, egy-egy napon belül több fűtési program is beállítható. A programozott be- és kikapcsolás lényege, hogy a napnak csak az igényelt időszakában legyen fűtés. Így elkerülhető az a lehetőség, hogy a kazán akkor is bekapcsol, amikor senki sem tartózkodik a lakásban. Az ilyen termosztát programozásához célszerű előre megszerkeszteni egy napi fűtési menetrendet, melyet a család napi tevékenysége és komfort igénye alapján lehet összeállítani.

Egy átlagosnak mondható család hétköznapi fűtési menetrendje megszerkesztéséhez nyújt segítséget az alábbi példa:

- 6.00 óra, felébred a család. Jó lenne, ha már meleg fürdőszoba fogadná az első családtagokat. Ezért kapcsoljon be a kazán 5.45 órakor. A beállítandó hőmérséklet 21 ºC.

- 7.20 órakor mindenki elindul otthonról. A fűtési rendszer hőtehetlensége miatt nem célszerű eddig fűteni, az előbb is lekapcsolható, mondjuk 7.00-kor. A beállítandó hőmérséklet 17 ºC.

- 13.30 óra, hazaérkezik a nagyobbik gyermek. Rövid ideig tanul, majd 15.30 órakor elindul edzésre. A fűtés 13.20 és 15.20 között üzemeljen, 21 ºC -on.

- 17.00 órakor végleg hazaérkeznek az első családtagok. A fűtés 16.45-kor kapcsoljon be. A beállítandó hőmérséklet 22 ºC.

- Amennyiben holnap is hétköznap lesz, akkor a fűtés 21.30-ig üzemeljen.

Hogyan is néz ki tehát erre a napra fűtési menetrend?

A menetrend összeállítása után azt "közölni" kell a termosztáttal. Minden termosztáthoz mellékelnek egy elég részletes programozási útmutatót, mely segítségével be lehet állítani napi, vagy heti bontásban a fűtési menetrendet. Ha a programtól eltérő fűtést szeretne (pld. vendégek érkeztek, akik a fűtés program szerinti lekapcsolása után is itt vannak) a "parti" gomb megnyomásával újból bekapcsolható a fűtés.

A szobatermosztátok némelyikén beállítható az is, hogy az egész család több napi távolléte esetén, a hazaérkezés előtt mikor kezdődjön a fűtés. Más termosztátokon mindez telefonon keresztül is beállítható.

Okosan kihasználva tehát, egy modern szobatermosztáttal komoly mértékű energiamegtakarítást lehet elérni. 4. tipp: termosztatikus szelepek elhelyezése a radiátorokon

A termosztatikus szelep működése egyszerű: a szelep belseje valamilyen hőre táguló anyaggal van töltve (viasz, folyadék, vagy gőz) amely a hőtől kitágulva egy membránt feszít. A membrán mozgása zárja, vagy nyitja a radiátorszelepet.

A termosztatikus szelep tehát a helyiség hőmérsékletétől függően szabályozza a radiátort. Ebben rejlik az energia megtakarítás lehetősége! Többször előfordulhat ugyanis, hogy az adott helyiség hőmérséklete gyorsabban emelkedik a többi fűtendő helyiségénél. Ezt a jelenséget előidézheti valamilyen belső hőforrás (pld.: konyhában a tűzhely, stb.) vagy külső behatás (napsugárzás) is. Ezt a más helyiségben elhelyezett szobatermosztát nem érzékeli, így az adott helyiség túlfűtötté válik. Termosztatikus szelep alkalmazásakor azonban a radiátor leszabályozásra kerül. A termosztatikus szelep a rajta beállított értéknek megfelelően szabályozza a radiátor fűtését, ezzel akár 10 %-os energia megtakarítást is elérve (az adott helyiségre vonatkoztatva).

Termosztatikus szelepek elhelyezési szabályai:

Abban a helyiségben, amelyikben a szobatermosztát került elhelyezésre, ne legyen termosztatikus szelep felszerelve. Ha a szobatermosztát egy szabályozott hőmérsékletet érzékel, képtelen a fűtést vezérelni, csak eltúlzott értékekre fog reagálni.

Olyan helyiségben, amelyikben kettő, vagy több radiátor került elhelyezésre csak az egyik radiátorra szabad termosztatikus szelepet felszerelni. Itt is az előbbiekben említett szabályozási problémát kell elkerülni. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem egyforma radiátorok esetén a nagyobbik radiátort célszerű termosztatikus szeleppel felszerelni.

Ha nincs a kazánon túláramszelep (bypass szelep), akkor nem szabad az összes radiátorra termosztatikus szelepet felszerelni. Ilyen esetben csak a radiátorok felén lehet alkalmazni termosztatikus szelepet, a kazán szivattyú védelme érdekében. Oka: ha olyan helyzet áll elő, hogy az összes termosztatikus szelep egyszerre zár, de a fűtés még működik, akkor a kazán szivattyúja károsodhat. Az ilyen esetek kivédésére szerelik fel a legtöbb kazánt túláramszeleppel. A kereskedő, vagy a kazán gépkönyve felvilágosítást nyújt a szelep meglétéről.

5. tipp: a fűtési rendszer jó légtelenítése

A jó légtelenítés a megfelelő helyeken elhelyezett automatikus légtelenítő szelepeken, a vezetékek és a radiátorok megfelelő lejtésének beállításán múlik. Ha levegős a rendszer, a radiátorban "légzsák" képződik, és ezen a helyen nem fűt a radiátor. Fontos, hogy legyenek a rendszer végpontjain, valamint a kazánnál az osztó-gyűjtő egységeknél automatikus légtelenítő szelepek. Célszerű a radiátorokra is helyi légtelenítő szelepeket felszerelni. Ezek kézi működtetésűek, csak akkor használja, ha a radiátorból levegő jelenlétére utaló csörgő hang hallatszik.

A jó légtelenítéshez azonban szükséges még a zárt tágulási tartályban a helyes előnyomás beállítása.

Hiába légtelenedik ki megfelelően a fűtési rendszer, ha újra és újra levegőt szív be valahonnan. Ismerős a jelenség? Honnan jön ez a levegő, amikor zárt a fűtési rendszer? Az automatikus légtelenítő szelepeken keresztül. Ezek ugyanis kettős funkcióval rendelkeznek: légtelenítő és légbeszívó szelepek is egyben. A légbeszívó funkcióra a fűtési rendszer leürítése miatt van szükség. Fűtési időszakban a szelepek csak légtelenítenek. A zárt tágulási tartály nem megfelelő működése miatt azonban e szelepek légbeszívóként is működhetnek. A túlzottan nagy előnyomásra töltött tágulási tartály ugyanis a rendszer felfűtésekor nem tölti be funkcióját, azaz nem, vagy csak kis mértékben veszi fel a táguló vizet. Lehűléskor a víznek vissza kellene áramolnia a rendszerbe a tartályból, azonban ez nem következik be, így a lehűlő víz térfogata annyira lecsökken, hogy már nem éri el a légtelenítő szelepeket, azok pedig levegőt engednek be a rendszerbe. Megoldás: a tartály megfelelő előnyomásának beállítása. A beállítási érték = a rendszer legmagasabb pontja a kazánhoz képest (vízoszlop magassága) + 2 méter. (1 vízoszlop méter = 0,1 bar). A beállítási érték azonban ne legyen kisebb mint 0,5 bar. Példa: egy kétszintes családi házban a kazán és a legfelső radiátor közötti szintkülönbség 5,5 méter. A beállítási érték tehát: 0,55 bar + 0,2 bar = 0,75 bar.

A beállítást a gépjárműveknél használatos kerék nyomásmérővel lehet elvégezni. A tágulási tartály sapkáját lecsavarva előtűnik egy szelep, melyen keresztül levegő engedhető ki a tartályból.6. tipp: a kazán és a vízmelegítő rendszeres karbantartása

A kazán és a vízmelegítő víz/égéstermék hőcserélőjének tisztítása csodákat tud művelni! A lamellák közötti lerakódások akadályozzák a hőátadást, valamint az égéstermék megfelelő áramlását a kémény felé. Így a tisztítás - nem utolsósorban - egy esetleges életveszélyes helyzetet is megszüntethet. A lerakódások a levegőben szállongó porból képződnek. A lerakódás igen jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, kazán, vagy a vízmelegítő hatásfokát jelentősen rontja.

A tisztítás során ezeket a lerakódásokat kell kíméletesen eltávolítani a víz/gáz hőcserélőről.

De ezt a munkát lehetőleg bízza szakemberre!7. tipp: higroszkopikus elven működő ablakszellőző beépítése

A lakásokban a szellőzés miatti fűtési energiaveszteség elérheti akár 50 %-ot is. Ez a hagyományos szellőztetési eljárások többségére nézve igaz is, viszont a higroszabályozású eljárással szabályozott ablakszellőző beépítésével jelentős energiamegtakarítás érhető el. A technológia lehetővé teszi a szellőzésnek a mindenkori belső páratartalom szerinti tényleges szükségletekhez való igazodását. A szellőző lamellákat légnedvességre érzékeny poliamid fonatok nyitják és csukják, mindig az aktuális belső légállapothoz igazodva. Fokozottan légzáró ablakok beépítése esetén, illetve nyílászárók utólagos tömítése estén ez a rendszer különösen javasolt, hiszen segítségével elkerülhető az ilyen esetekben gyakran előforduló penészesedés.8. tipp: Energia- és vízmegtakarítás karos csaptelepek használatával

Karos csaptelepek használatával jelentős kifolyási veszteség kerülhető el, energia- és vízmegtakarítást eredményezve. A hagyományos csaptelepek esetében ugyanis a fürdés/kézmosás úgy kezdődik, hogy a használó megnyitja a hideg- és a melegvizes csapot, majd azok állítgatásával megpróbálja a neki legkedvezőbb hőmérsékletet beállítani. Ez a művelet igénybe vehet akár 40 másodpercet is, miközben 6-8 liter víz felhasználatlanul kifolyik. E vízmennyiség egy WC tartály megtöltésére elegendő. Karos csaptelepek alkalmazása során a használó néhány nap alatt megtanulja, hogy a kar mely állásánál kap megfelelő hőmérsékletű vizet. Ilyenkor a kart - még zárt állásban - beállítva, annak felnyitásakor azonnal megfelelő hőmérsékletű víz áll rendelkezésére. Elzáráskor is keletkezik megtakarítás: a hagyományos csaptelep elzárásakor a használó kiáll a zuhany alól - hiszen nem szeretné magát leforrázni - majd elzárja a csapokat. Karos csaptelep esetében nincs ilyen veszély: az a zuhany alatt állva is elzárható.

Mielőtt azonban rohanna a boltba karos csaptelepeket vásárolni, tudnia kell, hogy vízmelegítője alkalmas-e karos csaptelepekkel való üzemeltetésre. Szerencsére a legtöbb vízmelegítő alkalmas erre, azonban a régi típusú FÉG-es és NDK-s átfolyó rendszerű vízmelegítők nem képesek karos csaptelepeket kiszolgálni. Az ok: ezekben a vízmelegítőkben nyomáskülönbség kapcsoló indítja a gázégőt. Hagyományos csaptelepeknél, ahol a meleg és a hidegvíz a keverőszárban keveredik nincs is gond, itt megnyitáskor van a hideg és a melegvíz nyomása között akkora különbség, amely beindítja a gázégőt. Karos csaptelepeknél azonban a hideg- s melegvíz magában a csapban keveredik, így nyomásuk is kiegyenlítődik. Ilyen csaptelepekkel az olyan átfolyós rendszerű vízmelegítők működtethetők, amelyekben a gázégőt a melegvíz áramlása indítja be.

Meglévő átfolyós rendszerű vízmelegítőjéről információt gázszerelőtől, tervezőtől tud beszerezni.

Tároló rendszerű vízmelegítőket természetesen ez a probléma egyáltalán nem érinti.

Időzóna

Idő

Hőmérséklet

1. időzóna

05.45 - 7.00

21 ºC

17 ºC

2. időzóna

13.20 - 15.20

21 ºC

17 ºC

3. időzóna

16.45 - 21.30

22 ºC

BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
HASZNOS LINKEK
 
Számláló
Indulás: 2004-05-10
 

Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND